Om företaget

Pelle & Lisa är ett känt familjeföretag och de flesta har smakat våra ägg som sålts i Norrland i över 40 år.

Nu finns även Pelle & Lisa Grönt som skall leverera sallat med lika bra kvalité som äggen. 

Anledningen att det blev just grönsaksnäringen, är en kille som heter Ruben som vi träffade och som har väldigt mycket kunskap om detta samt en smått otrolig historia om dom frön vi nu använder i vår odling.

I mitt hemland Syrien odlade vi i stora växthus – berättar Ruben

”Jag och min farbror ville utöka detta och skulle bereda mera mark högre upp. Vi tog
upp en bulldozer för detta jobb, dock ramlande den ner och föll in ner i en grotta. Vi bogserade upp denna maskin ur hålet och upptäckte då hundratals stenar som var ”för lätta” med skrift på var sten. Det visade sig att det var ett fröbank som legat
begravd i detta hålrum i tusentals år”

Med dessa frön som är ursprungsfrön och tusentals år gamla kan Pelle & Lisa Grönt odla många olika växter och grönsaker och då slipper vi köpa in genetiska manipulerade frön som finns idag. För att odla på detta moderna sätt utan jord, i artificiellt ljus så krävs väldigt lite naturresurser och det specialanpassade ljuset, luften och näringen gör att Pelle & Lisa Grönt håller högsta kvalitén och smak.

Vertikal odling:

Att odla på detta sätt betyder att vi odlar inomhus i odlingsvagnar. Fröna planteras i en ”barnkammare”, efter 2 veckor planteras dom in i anläggningen. Det enda som tillsätts är vatten och näring. Efter ca 5 veckor skördas och paketeras sallaten för vidare transport ut till kunder.

Vårt odlingshus är på 300 kvadrat och kommer då producera 40 ton sallat per år. Det betyder ca 133 kg per kvadratmeter.